2006-12-31

tourism II

1 comment:

antikeimena said...

Ήμουν προχθές στο λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού και παρατηρούσα με έκπληξη μία από τις λεπτομέρειες -που μουσειολογικά μόνο λεπτομέρειες δεν είναι- να αμαυρώνουν την εικόνα της αξιέπαινης δουλειάς που έχει γίνει σε επίπεδο αναπαράστασης του οικισμού. Αναφέρομαι στη χρήση μεταλλικών καρφιών στην κατασκευή της ξύλινης πλατφόρμας.

Αντίθετα από την αναπαράσταση του τρόπου οικοδόμησης της νεολιθικής εποχής στα ίδια τα οικήματα, που παραμένει πιστή στα υλικά και τις μεθόδους της εποχής, η συναρμογή της πλατφόρμας με τη βοήθεια καρφιών κρίνεται μάλλον ατυχής, από τη στιγμή που αναφέρεται σε εποχή προγενέστερη της ανακάλυψης του σιδήρου.

Στο πλαίσιο μιας αναπαράστασης ευρυμάτων όπως τα εργαλεία της εποχής από πέτρα, οστά ζώων και ξύλο που επιτυχώς εκτίθενται στο χώρο, ο νοήμων επισκέπτης θα περίμενε μια μεγαλύτερη συνέπεια στη χρήση των υλικών. Παρότι οι ξυλοδεσιές με σφήνες ή άχυρο (ή όπως αλλιώς μπορεί να γίνονταν εκείνη την εποχή) παρουσιάζουν ένα βαθμό εγγενούς κατασκευαστικής δυσκολίας, θεωρώ πως θα ήταν απαραίτητες προκειμένου να καταδείξουν τον τρόπο ζωής και τις τεχνικές οικοδόμησης των νεολιθικών χρόνων. Άλλωστε, αυτό αντιλήφθηκα ως το ζητούμενο μέσα από την ξενάγηση που επικεντρώθηκε στα υλικά και την κατασκευή των οικίσκων, των εργαλείων και των -μονόκορμων- βαρκών.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Συγχαρητήρια για την εξαίρετη φωτογραφική δουλειά!